Atenție ! Bacteria E-Coli depistată în magazine din mai multe județe

E. coli este o bacterie larg răspândita in natura, care se găsește in mod normal in intestinul omului si animalelor. Majoritatea bacteriilor care aparțin acestui gen sunt inofensive, însă exista tipuri de E. coli implicate in producerea de boli diareice si de infecții urinare. Prezenta acestei bacterii in apa indica poluarea acesteia si trebuie evitat consumul pentru băut si prepararea hranei. 

 

Un număr de 69 de probe dintr-un total de 1.484, prelevate în perioada de 16 mai – 30 decembrie 2016, au fost depistate cu bacteria Escherichia Coli, prezentă cu precădere în cârnați, carne de mici, carne de ovine, brânză de vaci sau cașcaval, informează luni Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor

Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri și dozatoare de lapte.

Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au prelevat probe, conform planificării, din București și toate județele tării, iar cele mai multe probe pozitive au fost depistate în județele Timiș, Sibiu, Maramureș, Vâlcea, București, Bistrița-Năsăud etc.

„Potrivit raportului Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16.05.2016 — 30.12.2016, în cadrul Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală au fost prelevate și analizate un număr de 1.484 probe, din următoarele categorii de produse: carne și produse din carne (sanitație carcasă ovine, sanitație carcasă bovină, carne tocată vită, carne de pui, pulpă de vită, mici amestec porc cu vită, cârnați vită, carne tocată mânzat, cârnați, șnitel mânzat, hamburger vită), lapte și produse din lapte (lapte crud vacă, smântână pasteurizată, cașcaval afumat, caș bovină, telemea din lapte de vacă, brânză telemea, cașcaval afumat). (…) În perioada menționată, buletinele de analiză au confirmat prezența Escherichiei Coli verotoxigenă la 69 de probe (…)”, se arată în comunicatul ANSVSA.

 

Măsuri de prevenire a infecției cu STEC( bacteria E-coli )
Spălați-va pe mâini cu apa si săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor copilului si înaintea preparării sau a consumului de alimente

Spălați-va pe mâini cu apa si săpun după contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru îngrijirea lor

Preparați corespunzător termic carnea. Carnea de vita, mai ales cea tocata, trebuie gătită la o temperatura de minim 70 grade Celsius (temperatura trebuie atinsa in interiorul preparatului)

Evitați laptele crud (nepasteurizat), produsele lactate nepasteurizate sau achiziționate din surse neautorizate. Evitați de asemenea sucul de mere nepasteurizat

Preveniți contaminarea încrucișata in timpul preparării hranei prin utilizarea separată si curățarea ulterioara cu detergent si apa calda a ustensilelor (cuțite, vase, tocătoare) care vin in contact cu produsele alimentare crude .

Pentru orice simptomatologie de boala diareica, recomandam parintilor prezentarea copilului la medicul de familie sau in cea mai apropiata unitate sanitara.

No Comments Yet.

Leave a comment

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien