Suceava: Aproximativ 40% din copii din județ, nevaccinați antirujeolic

Procentul de acoperire vaccinală antirujeolică la copiii în vârstă de un an în județul Suceava era doar de 61% în cursul lui 2016, reprezentând cel mai mic procent înregistrat până în prezent, potrivit adjunctului DSP Suceava, Cătălina Zorescu.

 

Din datele colectate de DSP Suceava rezultă că procentul de acoperire vaccinală antirujeolică la copiii în vârstă de un an, de 61%, este ”nemaiîntâlnit în analele DSP”.

Adjunctul DSP Suceava a subliniat că este foarte important ca părinții să conștientizeze faptul că trebuie să-și protejeze copiii împotriva rujeolei și să accepte vaccinarea conform calendarului național de vaccinări, mai ales după decesele înregistrate în Vestul României la sugari nevaccinați care au făcut forme grave ale bolii

Potrivit medicului epidemiolog, rujeola ”nu este o boală simplă” și poate conduce la o scădere a imunității organismului pe termen lung, ceea ce face ca pacientul să fie mai vulnerabil în fața altor boli.

Zorescu a precizat că, în județul Suceava, se află în desfășurare o campanie inițiată de Ministerul Sănătății de vaccinare antirujeolică a tuturor copiilor restanțieri în scopul limitării extinderii epidemiei de rujeolă în România.

Potrivit lui Zorescu, DSP Suceava dispune de cantități suficiente de vaccin ROR pentru imunizarea copiilor împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei atât la termen, cât și pentru recuperarea restanțierilor, subliniind că, în această campanie, s-a coborât vârsta de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR administrată la vârsta de 9 luni, în condițiile în care s-a constatat că boala a afectat și copii cu vârsta de sub un an.

Anul trecut, în județul Suceava, s-au înregistrat 68 de cazuri de rujeolă, fără niciun caz semnalat în luna decembrie. Zorescu a spus că nici în luna ianuarie a acestui an nu s-a înregistrat niciun caz.

Totodată, Zorescu a spus că pentru luna ianuarie 2017 sunt asigurate cantitățile necesare de vaccin hexavalent, pentru vaccinarea curentă a copiilor la vârsta de 2 luni, 4 luni și 11 luni, precum și dozele necesare de vaccin BCG, ce se administrează nou-născuților în maternitate, la 2-7 zile de la naștere.

 

VACCINUL ROR. Ce este vaccinul ROR?

Vaccinul ROR conţine variante atenuante de viruşi vii de rujeolă, oreion şi rubeolă. Vaccinul funcţionează prin a provoca sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor trei boli ale copilăriei. În momentul în care persoană căreia i s-a administrat vaccinul vine în contact cu virusul, organismul sau îl va recunoaşte imediat şi va produce anticorpi pentru a lupta împotriva lui.

VACCINUL ROR. Rujeolă (pojarul) poate fi fatală şi cauzează simptome care includ:

infecţii ale urechii
diaree
bronşite
convulsii
leziuni cerebrale
Periodic există alerte de epidemii de rujeolă, inclusiv în ţară noastră.

 

No Comments Yet.

Leave a comment

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien